Rottebergen.nl

De ins en outs over golf

De bekendste golftoernooien

De golfsport wordt met de dag populairder. Was het vroeger alleen een sport voor de elite, tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om eens een balletje te putten. Dit kan niet alleen op de grote, professionele golfbanen, maar ook op de vele “pitch & putt” banen. Met name deze laatste zijn zeer toegankelijk en uitermate geschikt om eens kennis te maken met de edele golfsport.

De toenemende populariteit wordt ook zichtbaar in het aanbod van zogenaamde golfreizen. Golfreizen naar bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk zijn snel gevonden. Wil je nog verder van huis golfen, dan boek je gewoon een golfreis naar Dubai, Marokko of een andere mooie bestemming.

Televisie

Deze toenemende belangstelling voor golfen is ook de media niet ontgaan. Regelmatig kun je de groten der aarden op het gebied van golfen live in actie zien op televisie. Met name de grote, bekende toernooien kunnen rekenen op flink wat media aandacht. Er staat op deze grote toernooien heel wat op het spel. De eer en status die je als winnaar krijgt is misschien nog wel belangrijker dan het enorme geldbedrag dat je kunt winnen. De grootste en bekendste toernooien zijn:

Masters golftoernooiDe Masters:

Een jaarlijks terugkerend toernooi dat gespeeld wordt op de Augusta National Golf Club. Dit toernooi wordt al sinds 1934 gespeeld, behalve in de jaren 1943-1945. De jongste winnaar is Tiger Woods. Hij won het toernooi op 21-jarige leeftijd.

the-british-openThe British Open:

Elke professionele golfer wil dit toernooi winnen. Het niet alleen het oudste toernooi ter wereld, maar ook verreweg het meest prestigieuze. Dit toernooi vindt jaarlijks in juli en elk jaar op een andere golfbaan.

pga championshipPGA Championship:

Amerikaans golftoernooi waarbij de hoofdprijs de Wanamaker Trofee is. Jaarlijks gespeeld toernooi op jaarlijks een andere golfbaan. De bekende golfer Jack Nicklaus is record winnaar met vijf overwinningen.

 

Op de hoogte blijven van het laatste golfnieuws?

Er zijn tegenwoordig veel manieren om op het hoogte te blijven van het laatste golfnieuws. Wanneer we achter de computer zitten zijn we binnen een paar klikken op de plek waar we alles kunnen lezen. Op internet is al het nieuws immers te vinden, alle verslagen, uitslagen en filmpjes zijn terug te vinden zodat we niks hoeven te missen. Misschien leuk om te weten; Los van het internet wordt veel Golf tegenwoordig ook uitgezonden op Ziggo Sport. Dit is een gratis zender die wordt aangeboden door kabelgigant Ziggo en verslaat veel belangrijke golfwedstrijden.

Kan het anders?

Jazeker, uiteraard zijn er andere manieren om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Manieren die ons persoonlijk beter bevallen dan alle moderne mogelijkheden! Denk hierbij eens aan een tamelijk vergeten begrip, namelijk de ouderwetse krant. Er zijn diverse kranten die wekelijk het laatste golfnieuws belichten. Zo besteed de Telegraaf er aandacht aan in de rubriek Telesport. Ook het Algemeen Dagblad staat regelmatig stil bij de verschillende golfwedstrijden. Er zijn uitslagen en diverse verslagen te vinden. Wilt u het nou zelf eens ervaren hoe het is om alles op uw gemak terug te lezen in de krant? Er is een website waar u diverse kranten voor een korte periode kunt proberen zodat u kunt zien of dit ook bij u past, bezoek eens http://www.krantenproefabonnement.nl. Daarnaast kennen we natuurlijk die bladen die door de verenigingen worden verstuurd het magazine Golf, die maandelijks stil staat bij alle gebeurtenissen op golfgebied.

Daarnaast zijn er natuurlijk vele andere magazines en websites waar u uw informatie vanaf kunt halen. Wij zijn misschien een beetje ouderwets en blijven graag op de hoogte van het laatste nieuws door de krant, het magazine van de club en het blad Golf.

De beste voeding bij Golf

Anders dan vaak gedacht wordt is het ook voor golfers erg belangrijk om de juiste voeding te eten om de beste golfprestaties te behalen. Als je de juiste voedingsmiddelen eet zal je concentratie en je coördinatie namelijk alleen maar meer toenemen en heb je geen last van bloedsuikerspiegelingen waardoor je een voorsprong hebt op je concurrentie. Hieronder kun je een aantal tips voor de juiste voedingsmiddelen vinden.

De beste golfvoedingsmiddelen

Voordat je gaat golfen is het aan te raden om een licht verteerbare maaltijd te eten, het is dan ook zeker aan te raden om maaltijden waar gistende producten en vetten in zitten zoveel mogelijk te ontlopen. Neem verder ook geen eiwitrijke preparaten of calorierijke maaltijden, deze voedingsmiddelen zorgen er namelijk voor dat er meer bloed naar je maag-darmkanaal trekt. Hierdoor heb je te weinig bloed voor de hersenen en dus ben je sneller vermoeid en verlies je sneller je concentratie. Voor een goede concentratie zijn koolhydraten onmisbaar, het is dan ook zeker aan te raden om zeker voedingsmiddelen met veel koolhydraten te eten. We zien vaak dat er wordt gekozen voor een HelloFresh box, wilt u meer informatie over de box, bekijk dan de HelloFresh ervaringen. Wanneer u de HelloFresh box met korting wenst te ontvangen? Bekijk dan de kortingscode HelloFresh.
Tijdens het golfen kun je ook gerust voedingsmiddelen met veel koolhydraten eten, één van de voedingsmiddelen die veelvuldig wordt aangeraden zijn bananen. Een banaan beschikt namelijk over een hoop koolhydraten en natuurlijke suikers. Verder zitten er geen ongewenste vetten of andere gistende producten.
Verder zijn er vaak ook zogenaamde ‘gezonde’ repen, helaas zijn ze niet allemaal even gezond als vaak wordt beweerd. De grote hoeveelheid koolhydraten zijn er wel vaak in verwerkt, alleen zitten ze vaak ook vol met te veel suikers en ongewenste vetten en eiwitten. Mocht je kiezen voor een reep, informeer jezelf dan goed over de ingrediënten van de reep om te voorkomen dat je per ongeluk een reep pakt die er niet voor zorgt dat je concentratievermogen toe neemt.

Door de juiste voedingsmiddelen te eten voor- en tijdens het golven kun je ervoor zorgen dat je concentratievermogen toe neemt, waardoor je een kleine voorsprong hebt op je tegenstander. Het is hierbij vooral belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen eet en de slechtere voedingsmiddelen ontloopt.

Golfschoenen

Om ontspannen te kunnen golfen is het van belang dat je de juiste materialen hebt. Je club, de bal en je kleding, het is allemaal even belangrijk. Mensen onderschatten de kracht van het juiste schoeisel wel eens en lopen daardoor in bijvoorbeeld ongemakkelijke schoenen. Dit heeft een negatieve invloed op je spel. Hier zijn een paar tips om dat te voorkomen. Tegenwoordig zie je dat veel golfers kiezen voor wat modernere oplossing, ze lopen op sneakers!

Voorbereiden
golfschoenenOm er zeker van te zijn dat de golfschoenen goed passend zijn, is het verstandig om pas aan het einde van de middag te gaan kijken. Op dat moment zijn je voeten het meest uitgezet en daarmee kan je dus voorkomen dat je schoenen later gaan knellen. Je kan natuurlijk ook een flinke wandeling van te voren maken. Zorg er voor dat je de juiste sokken draagt. Het is daarnaast belangrijk dat je de juiste noppen onder de schoenen hebt. Het is dus wel zaak dat de Nike Air max of de Adidas Superstars worden uitgetrokken voordat je de golfbaan betreedt.

Passen van golfschoenen
Wanneer je schoenen hebt gevonden die passend zijn, is het van groot belang dat je ze ook even uit probeert. Het kan namelijk zo zijn dat de pasvorm goed is, maar dat de schoenen helemaal niet prettig zitten. Drukpunten vallen pas op nadat je een paar minuten op schoenen hebt gelopen. Neem daarom gewoon je tijd. Loop een paar rondjes in de winkel en oefen je swing. In sommige winkels kan je overigens je voeten op laten meten. Bij redelijk veel mensen is de ene voet groter dan de andere. Het kan dus zo zijn dat je twee verschillende maten nodig hebt. In de winkel kunnen ze je perfect adviseren.

Extra grip
Tijdens het shoppen zal je voor een keuze komen te staan of je spikes of nopen wilt. Deze keuze zal licht afhankelijk zijn van de club waar je bij speelt. De meeste verbieden de stalen spikes namelijk. Mocht je de overweging wel zelf maken dan is het van belang om te weten dat de noppen prettiger lopen. Dat kan natuurlijk doorslaggevend zijn wanneer je de hele dag op een golfbaan staat.

Wat is de beste golfkleding?

Voor nieuwe golfers kan het als een verassing komen dat meeste golfclubs een dress code hanteren. Toch zijn het juist die oude en strenge gewoontes die nieuwe leden aantrekken. Golf is immers een sport waarvan je op aan kan. Er is een hoge mate van sportiviteit en iedereen respecteert elkaar. Dat verheft golf dan ook boven andere soorten sport.

No go
golf kledingOp de golfbaan is het ongehoord om als man in een korte broek rond te lopen. Vrouwen kunnen op hun beurt weer geen laag decolleté aan. Een (polo)shirt met een kraagje en mouwtjes is een echte must. Het golven in een spijkerbroek of op hakken is een echte no go! De baan op zonder goede golfschoenen is de grootste nachtmerrie voor eigenaren. Dit verpest namelijk niet alleen het gras, maar zorgt ook nog eens voor putten en dalen. Het golven op een ongelijk grasveld zorgt bovendien voor een hoop donkere gezichten.

Wel doen
Kleding die wel gedragen kan worden op een golfbaan zijn nette poloshirts, broeken vanaf de knie en golfschoenen. Let goed op. Bij sommige clubs zijn spikes niet toegestaan. Zorg er dus voor dat je het eerst navraagt.

Fashion
Ook voor golf bestaan er hele kledinglijnen. Het gevoel voor stijl en mode is erg sterk, maar gelijktijdig erg klassiek. De polo zal nooit van de golfbaan verdwijnen, maar ieder jaar worden er nieuwe op de markt gebracht. Telkens weer vernieuwend en verfrissend. Nike heeft dit jaar bijvoorbeeld een polo met een schuin vlak over de borst. Het shirt ziet er netjes, maar ook actief uit. Bovendien is de golflijn bij Nike onder het toeziend oog van Tiger Woods. Wil je net wat extra’s, dan moet je echter bij het merk Callaway zijn. Zij brengen namelijk niet alleen allerlei golfmateriaal op de markt, maar ook de nieuwste mode. Het is wat chiquer dan Nike. Toch kan men met beide merken prima op de baan verschijnen.

De beste golfers van dit moment

Wanneer je op straat aan een willekeurig persoon vraagt wie de beste golfer is die zij kennen zal je ongetwijfeld de naam Tiger Woods meerdere malen te horen krijgen. Wanneer je echter op een golfbaan beweerd dat meneer Woods de beste speler is, dan lachen ze je vierkant uit. Hij mag namelijk de meest bekende golfer zijn, maar hij is al lang geen nummer 1 meer. Sterker nog, vandaag de dag neemt Tiger Woods de 262e plaats in op de World Ranking. Wie staat er dan op 1?

Rory McIlroy
Rory McllroyDe Ierse McIlroy staat sinds maart 2012 op de eerste plek. De speler is pas 25 jaar oud, maar was al vroeg de publiekslieveling. Op 18 jarige leeftijd ging hij al aan de slag als een professional en wist de 308e plek op de World Ranking te behalen. In een periode van slechts 20 weken wist hij te dalen naar de 190e plek. De combinatie van perfectionisme en prestatiedrang heeft McIlroy dusdanig gepushed dat hij zich in relatief zeer korte tijd op de eerste plek heeft weten te vestigen. McIlroy heeft aan huis vier verschillende oefengreens, zodat hij altijd in topvorm is. De resultaten zijn er dan ook naar.

Jordan Spieth
Deze 22 jarige Texaan neemt de tweede plaats in op de Worl Ranking. Spieth is een zeer bekende naam in de golfwereld. Niet enkel omdat hij de 2e plek in beslag neemt, maar ook omdat het de jongste golfer ooit was die aan de Byron Nelson Classic mee heeft gedaan. Het lijkt er dan ook op dat Spieth hard onderweg is om McIlroy van zijn plek af te stoten. Dit jaar won hij namelijk zowel de Masters als de US Open, er zijn maar 14 golfers die hem daarin zijn voorgegaan. Spieth is absoluut een speler om in de gaten te houden.

Bubba Watson
Ook de derde plek op de World Ranking wordt ingenomen door een Amerikaan. De van Florida afkomstige Bubba Watson speelt sinds 2003 op professioneel niveau. In 2010 won hij de PGA tour en werd hij voornamelijk bekend om de ontzettend verre afstanden die hij kan slaan. Zijn gemiddelde ligt bijna op 300 meter.

Joost Luiten
Joost Luiten staat op de 53e plaats van de world ranking en is daarmee de beste Nederlandse golfer. Robert-Jan Derksen volgt hem vanaf de 395e plaats. Je kan dus rustig zeggen dat Luiten ver vooruit loopt op zijn landgenoten. De 28e jarige speler is afkomstig uit Bleiswijk en speelt sinds eind 2006 al op professional niveau. Daarvoor kwam hij uit voor Oranje van 2003 tot en met 2006. Luiten maakte in het eerste jaar als professional flink furore door een score van -18 neer te zetten op de Vodafone Challange Tour. De laagste score ooit. Joost Luiten is dan ook terecht al 5 jaar lang Golfer van het jaar geweest.

Hoe kies je de juiste golfclub?

Het kiezen van de juiste club is ontzettend belangrijk om prettig te kunnen golfen. Het aanbod van clubs is zeer divers, dit omdat de voorkeur van speler op speler anders is. Dat is ook de reden dat het moeilijk is om iemand te adviseren. Als je aan drie vrienden vraagt welke golfclub het beste is, heb je een grote kans dat je drie verschillende antwoorden krijgt. De enige manier om er achter te komen welke club voor jou het beste werkt, is om er een aantal uit te proberen. Zo kan het gewicht en de verdeling daarvan zelf ervaren. Door verschillende clubs uit te proberen krijg je bovendien een beter inzicht in wat jij prettig vindt. Toch zijn er een aantal tips die wij je mee kunnen geven, waardoor het kopen van de juiste club(s) nog makkelijker wordt.

Ga voor kwaliteit
GolfclubsHet lijkt een beetje een overbodige tip, maar ga liever voor kwaliteit dan kwantiteit. Golfclubs zijn niet de materialen waarop u wilt beknibbelen. Zoals eerder gezegd, is het van groot belang dat de club bij u past. Reken op €300 euro wanneer u een nieuwe, halve, set aanschaft. Wilt u een volledige set, reken dan op ongeveer €700 a €800. Uiteraard heeft u de mogelijkheid om goedkopere clubs aan te schaffen. Deze zijn vaak verouderd en/of van mindere kwaliteit. Overigens zijn oudere clubs niet altijd slechter. Ook hier geld weer, als deze club uw prettig in de hand ligt, gewoon doen!

Wat voor soort club
Tijdens het shoppen voor de juiste club zal je voor een aantal dilemma’s komen te staan. Zo moet je bijvoorbeeld kiezen tussen een grafieten of ijzeren schaft. Alhoewel de laatste zwaarder in de hand ligt en dus wat meer snelheid kan opleveren, gaan veel mensen voor een grafieten schaft. Dit heeft er mee te maken dat deze minder trilt wanneer de bal niet lekker geraakt wordt. Dit voorkomt onder andere nare blessures. Ook zal er gekeken moeten worden naar een aantal technische zaken. Denk daarbij aan de lengte van de club, het gewicht en de grip. De lengte van de club is volledig afhankelijk van je eigen lichaam. Laat je in de winkel goed voorlichten. Overigens telt bij golf dat je beter een wat te lange club kan hebben dan een te korte. Dit in verband met de houding die je aan neemt. Het gewicht dat je kiest is afhankelijk van je voorkeur. Wil je meer snelheid in je bal, dan kan je het beste gaan voor een zwaarder gewicht in de kop. Als je een wat betere balans wilt, dan is een zwaarder schaft de uitkomst. Veel mensen onderschatten het belang van een goede grip. Wanneer je grip te dun is zal je greep anders worden, waardoor je minder soepel kan slaan. Het is belangrijk dat je de juiste dikte uitkiest zodat je lekker ontspannen kan spelen. Ook hier telt weer dat u zich het beste goed kan laten voorlichten in de winkel.

Uitproberen, uitproberen, uitproberen
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat u zelf de clubs test. Het is af te raden om sets van het internet af te halen of een tweede hands club te kopen. Simpel weg omdat deze waarschijnlijk niet voldoen aan uw uiteindelijke persoonlijke voorkeur. Het is als beginner natuurlijk erg verleidelijk om een volledige set voor slechts €400 euro aan te schaffen, maar je hebt veel meer aan een halve set die bij jou past voor dezelfde prijs. In veel winkels heb je de mogelijkheid om clubs uit te proberen. Het kan wel zo zijn dat je hier op voorhand een afspraak voor moet maken. Bel dus altijd even vooruit met de vraag of en wanneer je de clubs kan testen. Wij raden uiteraard aan om je goed te laten inlichten en voorlichten door de medewerkers, maar ga altijd uit van je eigen gevoel. Als een club niet prettig in de hand ligt, dan is het niet de juiste.

Waar kunt u het beste golfen?

Nederland is rijk aan prachtige golfbanen. Niemand hoeft hier ver te rijden om een balletje te kunnen slaan. Toch zijn er een aantal golfbanen die zich net wat weten te onderscheiden van de rest. Op deze banen is het zeer zeker de moeite om een hele dag door te brengen.

De oudste golfbaan van Nederland

haagse-golfclubDe Koninklijke Haagsche Golf & Country club is met haar 122 jaar de langst bestaande golfbaan van Nederland. Doordat deze baan midden in de duinen ligt is het voorzien van een grote afwisseling in uitzicht, maar ook in de moeilijkheidsgraad. Wanneer je een strakke baan gewend bent kan het dan ook extra interessant zijn om eens een balletje te slaan bij deze club.
De KHGC verzoekt de golfers om de flora en fauna van de baan te respecteren. De club hanteert naast de standaard gedragsregels dan ook de extra strenge regel om trollies en handicarts enkel mee te nemen op de paden en de fairways. Zij hebben dan ook terecht een GEO certificaat.

Europa’s lievelingetje

In Noordwijk ligt een prachtige baan die in trek is bij een zeer grote groep Europeanen. Het is dan ook niet voor niets dat de Noordwijkse Golfclub op de nummer twee van de Europese ranglijst staat. De baan heeft een zeer onstuimige geschiedenis, maar mag dit jaar haar honderdste verjaardag vieren.
De NGC is gelegen aan het prachtige Noordzeestrand waardoor het uitzicht om te smullen is. Je treft het hier met een zeer afwisselend landschap. Je zal zowel vlakke stukken als heuvelachtige gronden betreden. Het landschap wordt zeer goed onderhouden door de club en er wordt dan ook verwacht dat u respectvol omgaat met flora en fauna. Ook de Noordwijkse Golfclub is voorzien van een GEO certificaat.

KLM open

De Kennemer golf en countryclub gelegen in Zandvoort huist dit jaar de KLM open. Dat is om een zeer goede reden. De baan licht namelijk op een zeer uitdagend en golvend landschap. In het 95-jarige bestaan van de club is het parcours regelmatig gebruikt voor kampioenschappen. Wanneer je hier speelt ben je dan ook gegarandeerd van een prachtige ervaring. De baan is niet enkel toegankelijk voor de volwassen golfer, maar huist en traint ook een groep jongeren. Zij hebben een jongerencompetitie die jaarlijks terugkeert. Dit trekt jongeren uit het hele land. De jongeren dienen uiteraard gewoon aan alle clubregels te voldoen.
De KGCC ligt op iets meer dan een kilometer van zee. Je kan hier genieten van prachtige flora en fauna. Tijdens warme zomerdagen wordt je hier regelmatig afgekoeld met een briesje vanuit zee. Uiteraard wordt wel van u verwacht dat u respectvol met de natuur omgaat.

De Amerikaanse

Tussen Tilburg en Breda ligt een prachtige golfbaan. De Prise D’eau Golf is gelegen in een zeer bosrijk gebied, dat beschermd wordt door de waterstaat. Er zijn dan ook voldoende watertjes om je skillset te testen.
Prise D’eau Golf is een ideale baan voor spelers van alle niveaus. De Amerikaanse Architect Ronald Fream heeft de baan dusdanig ontworpen dat er voldoende trainingsmogelijkheden zijn voor iedereen. Alhoewel het landschap vrij vlak is zijn er dus voldoende uitdagingen te vinden. Bovendien is er een verlichtte en overdekte driving range waar je lekker warm kan slaan. Als je wilt genieten van een mooi landschap en de Brabantse gastvrijheid, dan ben je bij Prise D’eau aan het juiste adres.

Weekendje weg

Golf is de perfecte sport om even lekker mee te ontspannen. Waarom zal je het dan niet combineren met een paar dagen weg? In Venlo ligt een hotel van Bildenberg-hotels. Het is een klein kasteeltje, met een uitzicht op het prachtige Limburgse platteland. Het hotel is voorzien van een restaurant, zonneterras, sauna, fitness, en tennisbaan. Het hotel biedt daarnaast arrangementen aan waarbij je toegang tot de baan van Golfclub Burggolf krijgt.
De prachtige locatie is niet alleen geschikt voor ervaren golfers, ook als je nieuw bent binnen de sport zit je hier goed. Bij Burggolf worden namelijk regelmatig clinics gegeven, waardoor de beginner een goede introductie in de sport krijgt. De baan is gelegen in een zeer bosrijk en glooiend gebied. Hierdoor is er veel afwisseling en zal je bij sommige holes flink uitgedaagd worden. Na een dag spelen zal je warm onthaald worden in het hotel. Je driegangenmenu staat al voor je klaar, en je wordt heerlijk in de watten gelegd. U komt gegarandeerd helemaal uitgerust weer thuis.